🔔 Gebruik code popart10 voor 10% korting + gratis verzenden + gratis ophangsysteem!

Geen producten in je winkelmand.

Wat is Popart? Vrijheid & Revolutie!

Categorie: Nieuws | Geschreven door: Admin op 11 november 2020

Bij Popartschilderijen zijn we natuurlijk helemaal verzot op alles wat met pop art te maken heeft. Sinds de oprichting verzamelen wij de meest unieke en bijzondere exemplaren van de best kwaliteit pop art. Als echte liefhebbers willen wij je daarom in dit blog graag meer leren over de wereld van pop art.

Pop art is ontstaan als kunststroming die rond 1949 in Groot-Brittannië haar oorsprong kent. Deze kunstvorm is voortgekomen uit het afzetten van het uit Amerika afkomstige ‘’abstract expressionisme’’, ofwel: de klassieke kunst. Een groeiende groep kunstenaars wilde af van het elitaire stigma van kunst en zagen pop art als kunststroming voor vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie.

Kunstenaars van pop art wilde de kunst dichterbij de mens en de straat brengen, door bijvoorbeeld de consumptiemaatschappij af te beelden in de kunstwerken en door zich bezig te houden met showbizz en politieke thema’s. Hierbij speelde humor en ironie vaak een grote rol.

Pop art kunstenaars

De ware sleutelfiguren van poparts moderne kunst Waren Richard Hamilton (wordt gezien als grondlegger), Andy Warhol, Roy Lichtenstein. Zij waren het die pop art een leven in bliezen en die kunststroming bekend maakten bij het grotere publiek.

Pop art grondlegger Richard Hamilton:

De Britse kunstenaar werd bekend als de ‘’uitvinder’’ van pop art. Als in 1956 begon hij met werken die een aantal jaren later pas gekenmerkt werden als popart. Zijn schilderij Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing luidde volgens velen het begin van pop art.

Hij wierf grote publieke bekendheid toen hij hoezen en poster ontwierp voor de Beatles. Hij werd geïnspireerd door de ‘’swinging sixties’’, met als bekende werk dat gebaseerd is op de arrestatie van kunsthandelaar Robert fraser en Mick Jagger.

Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing? (Richard Hamilton, 1956).

Pop art alleskunner Andy Warhol:

De Amerikaanse kunstenaar, filmregisseur en auteur Andy Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vooral door zijn toegepaste kunst en ervaring werd hij de man die popart heeft grootgebracht in de Verenigde Staten. Hij ontwierp met name vlakke en contrastrijke schilderijen en was gefascineerd door alledaagse voorwerpen en de consumptiemaatschappij. Hij wierf internationale bekendheid met zijn schilderij: de campbell’s soepblikken, maar zeker ook voor zijn portretten van beroemdheden als Elvis Presley, Marilyn Monroe en Grace Jones.

Campbell’s Soup Cans (Andy Warhol, 1962)

Roy Lichtenstein werd bekend met zijn cartoon en strip pop art:

De eveneens in amerika geboren Roy Lichtenstein werd in de popart scene vooral bekend van zijn schilderijen met felle en primaire kleuren, omlijnd door zwarte contouren. In de jaren vijftig gebruikte hij voor zijn kunstwerken, papiergeld, indianen en cowboys. Vanaf 1961 begon hij strips en stripfiguren te gebruiken. Zijn werk ‘’flatten….sandfleas’’ was het eerste werk die hem internationaal bekend maakte en zijn schilderij ‘’Whaam!’’ uit 1963 is zijn bekendste voorbeeld in de popart. Vaak gebruikte hij dikke zwarte lijnen, rasterpunten zoals in kranten en rood geel en blauw in zijn kleurenschema. Hierdoor krijgen zijn schilderijen een typische striplook.

Ohhh… Alright… (Roy Liehctenstein, 1964)

Pop art kenmerken

De naam pop art is afgeleid van ‘’popular art’’ en werd in de sixties vooral populair in Engeland en Amerika. Ondanks dat pop art zich bezighoudt met de consumentenmaatschappij, hedendaagse bezigheden en populaire onderwerpen is het lastig om in een algemene stijl aan te duiden voor iedere artiest en kunstenaar die zich verbindt aan popart.

De hedendaagse popart kent vooral drie belangrijke stromingen:

  • Thema’s voor pop arts kunstenaars die zich ontleenden aan stripverhalen en stripfiguren en televisiereclames, televisie en kranten, waar Roy Lichtenstein en Andy Warhol de bekendste pop art kunstenaars waren die deze vorm hebben uitgeoefend.
  • Het in beeld brengen alledaagse en commerciële voorwerpen en de verheerlijking van de consumentenmaatschappij (kunstenaars: Robert Rauschenberg en Gustave Asselbergs)
  • Het afbeelden van pop- en filmsterren en pin-ups in de popart stijl (Tom Wesselman, Allen Jones en andy Warhol)

Pop art kunst in Nederland

In tegenstelling tot Amerika gaat Nederland na de oorlog een periode in van soberheid en spaarzaamheid. In Amerika bloeit in de jaren 50 de economie en consumentenmaatschappij in rap tempo op. Pas in de jaren 60 groeit de welvaart in Nederland en er is meer te besteden en meer ruimte voor vrije tijd en ontstond ook een consumenten maatschappelijk.

Door de komst van media en modernere communicatie groeit een generatie die zich afzet tegen traditionele normen en waarden. Jongeren willen graag vrijheid en hebben idealistische standpunten. Daarnaast wordt er veel geëxperimenteerd met drugs en er heerst een sexuele revolutie. Hierdoor ontstaat een ware jongerencultuur in Nederland.

Begin jaren 60 wordt pop art in Nederland geïntroduceerd in het stedelijk museum. Samen met de groeiende consumenten maatschappij zorgde dit voor een nieuwe tijdsgeest. In Nederland groeide hielden kunstenaars zich vooral bezig met politieke kwesties.

Bekende Nederlandse pop art kunstenaars zijn: Woody van Amen, Gustave Asselbergs, Sam Middelton, Rik van  Bentum, Daan van Golden en Claes oldenburg.

Pop art portret bij jou in huis

Bij Popartschilderijen hebben we diverse Populaire schilderijen, die zijn geïnspireerd op categorieën die populair zijn in het verleden van de popart geschiedenis, denk hierbij aan: Beroemdheden of schilderijen geïnspireerd van de filmindustrie en bekende artiesten van nu en toen, maar ook de tegenwoordige zeer populaire maffia series.

Daarnaast heeft pop art de unieke mogelijkheid om schilderijen aan te passen naar wens. Dit gaat zelfs zo ver als jezelf, een persoon of dier in het schilderij canvas laten plaatsen!

Ook heeft Popartschilderijen diverse mogelijkheden voor handgeschilderde schilderijen naar wens en brede collectie aan unieke schilderijen van topkwaliteit.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op!

Neem contact op

Direct contact?
korting-10